Biyomedikal sistemlerin tasarım ve geliştirme uygulamalarını yürütecek, sistemlerin verimli kullanılmasında görev alacak teknik ve bilimsel bilgi birikimine sahip aranan ara elemanlara duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Son 20 yılda gelişen teknolojiyle birlikte ülkemizde kullanılan biyomedikal cihaz ve sistem sayısı 7 kat artmıştır. Hastanelerde yaklaşık 20 bin farklı çeşit tıbbi cihaz ve sistem kullanılmaktadır. Programımızın amacı, sağlık alanında teşhis, tedavi amacıyla kullanılan alet ve cihazların montajı, bakımı ve onarımı için çalışacak ara elemanları yetiştirmektir.
Biyomedikal cihaz teknikeri olmak isteyenlerin;
- fen bilimleri alanına istekli olmaları,
- elektromekaniğe ilgi duymaları,
- el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,
- mekanik ve şekil ilişkilerini algılayabilen özelliklere sahip,
- görme ve işitme organları sağlam,
- insanlara yardım etmekten hoşlanan,
- sorumluluk duygusu güçlü kişiler
olmaları beklenmektedir. Biyomedikal cihaz teknolojisi programını bitirenlere “Biyomedikal Cihaz Teknikeri” unvanı verilmektedir. Biyomedikal cihaz teknikeri, tıpta ve biyolojik bilimler alanında kullanılan alet ve cihazları, teknik çizimlerine uygun olarak sahada monte edip sürekli bakımını yapabilir ve arıza olunca yerini saptayarak onarabilir.
Biyomedikal cihaz teknikerleri; resmi ve özel hastanelerde, laboratuvarlarda, dispanserlerde, tıbbi cihaz yapan fabrikalarda, tıp cihazları tamir ve bakım atölyelerinde veya servislerinde görev yapmaktadırlar. Mezunlar, özel veya resmi olarak çalışabilmenin yanısıra kendi işletmelerini de kurabilirler. Ayrıca, mezunlar lisans eğitimine devam etmek istedikleri takdirde, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile aşağıdaki lisans programlarına geçiş hakkı kazanabilmektedirler:
- Biyomedikal Mühendisliği
- Elektrik - Elektronik Mühendisliği
- Elektronik Mühendisliği
- Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği